Bergen og Strilalandet.
En tur med mange flotte opplevelser
1/3
Denne turen settes kun opp etter forespørsel fra gruppe.
  5    Dager
«Strilalandet» er omlandet rundt Bergen. Vi har laget en 5 dagers tur, der vi bor på Alver hotell, i Alversund 3 mil nord for Bergen. Bygda er også kjent som hjembygda til Ivar Medaas. Vi legger opp til daglige utflukter med rikt innhold og lokale historiefortellere. Vel møtt på tur.

 

Dag 1:

Avreise om morgenen. Vi følger E39 frem til Bergen. Ettersom det ikke er lagt inn lunsj i dag, anbefaler vi at en kjøper seg litt mat på ferja fra Stord til Halhjem. Før Bergen tar vi en avstikker opp til Troldhaugen, der Edvard Grieg bodde om sommeren. I dag er dette museum. Vel tilbake i bussen tar vi turen gjennom Bergen og til Alversund og Alver hotell.    


Dag 2:

Dagens utflukt blir i Radøy og Lindås, nå en del av Meland kommune. Planen er at vi skal ha med oss tidligere ordfører i Radøy kommune, Olav Steinar Namtveit som kjentmann. Første stopp er Tjorehagen med omvising. Deretter til Vestnorsk Utvandringssenter. Dette er en original prærielandsby, som er flytta og bygd opp igjen på Sletta, på dugnad. Vår kjentmann tar oss med på ei omvising her. 

Vi fortsetter nordover på Radøy med stopp underveis. Først Fosnastraumen med utsyn og steinalderhistorie, så Kilstraumen Brygge der det blir lunsj.  Videre til Lyngheisenteret på Lygra med spennende foredrag og film. Til slutt går turen tilbake til hotellet.


Dag 3:

I dag går turen til øya Sotra. Vi får med oss lokal kjentmann som blir med hele dagen. Vi kjører til Telavåg, kjent fra krigshistorien. Her ble det tidlig etablert illegal transport fra Telavåg til Shetland. I 1942 ble de avslørt og 2 Gestapo offiserer ble drept i en konfrontasjon. Som hevn ble alle husene sprengt og satt i brann og befolkningen satt i fangenskap eller drept. Først tar vi en rundtur i Telavåg, og ender så opp på Nordsjøfartmuseet, hvor Telle tar oss med på omvisning. Vi skal også ha lunsj der før turen går videre til Øygarden som er den nordre delen av Sotra. Her finner vi Øygarden Kystkulturmuseum. Omvising og film før turen går tilbake til hotellet i Alversund. 


Dag 4:
I dag blir det Bergen. Vi bestiller en rundtur med byguide. Turen avsluttes ved at vi tar Fløibanen opp til Fløyen. Her oppe på Fløien Folkerestaurant, med flott utsikt over Bergen, blir det lunsj. Tilbake i bussen går turen tilbake mot Alversund. Underveis blir det stopp i Salhus hos Norsk Trikotasjemuseum. Me omvisning. Så går turen tilbake til hotellet.


Dag 5:

Siste dag er «hjemreisedag».  Vi kjører inn til Bergen, og gruppen får litt tid på egen hand, før vi igjen samles i bussen og kjører ned på ferjeterminalen til Fjordline. Vi tar båt fra Bergen til Stavanger. For det meste går båten innaskjærs, og det er ei flott oppleving når den går gjennom smale sund på vei ut fra Bergen, på innsiden av Stord og gjennom Karmsundet. Klokken halv seks blir det et godt måltid i buffet restauranten, før båten legger til i Risavika klokka sju. Så går turen rett hjem.
 

Dette turopplegget er tilpasset bruk av buss fra Rogaland. Men vi kan gjerne lage turen fra andre steder av landet, hvor både fly og buss kan være aktuelt.