Øl- og pubkultur i Nordvest-England
Tradisjon og nyvinning
1/5

Den store ølsribenten Michael Jackson uttalte i 1989 om det engelske ølet at «In their individuality and their complexity, the real ales of Britain are the equals to the red wines of Bordeaux.» Ølstilar som IPA, porter, stout, bitter, pale ale og mild har sitt opphav i England. Samstundes som dei tradisjonelle bryggeria brygger desse øla slik dei alltid har gjort, har det dei siste tjue åra komme til små handverksbryggeri som har tatt tak i den engelsk øltradisjonen og fornya han i amerikansk ånd.

 

Manchester er eit framifrå døme på dette. Byen har i dag 75 bryggeri, alt frå dei tradisjonelle Joseph Holt Brewery og Hydes Brewery til dei moderne, som Cloudwater Brew Co og Marble Brewery

 

Ein god engelsk ale er ikkje ferdig brygga før han kjem til puben der han skal serverast. Siste ettergjæringa skjer i kjellaren på puben, og ein god kjellarmeister sørger for at han er på sitt beste når han blir servert. Ølet er då ferskvare, og heile fatet må serverast innan tre dagar. Men ein pub er meir enn bare øl – han er stove og samlingspunkt for lokalsamfunnet.

 

Manchester har eit kompakt sentrum, og ølreisa tar oss med til alt dette i gåavstand, med omvising på to bryggeri,  foredrag av to kjente øl- og pubskribentar og gjesting på dei mest interessante pubane i byen. I tillegg blir det ei dagsutflukt med tog på The Ale Trail, kjent frå BBC-serien Oz and James and Drink to Britain

Foreløpig program

Lørdag

Fly fra Sola om formiddagen. Ved ankomst Manchester sjekker vi inn på hotellet, hvor vi spiser lunsj.

Her blir det også ølsmaking med en lokal ølskribent som tar for seg Britisk øl og cask ale, kjellerkondisjonering, sparkler eller ikke spakler og Manchester bryggeri. 

Kl.18.00 om kvelden blir det ølsmaking på The Unicorn. Etter en kort tur innom hotellet for litt avslapping før kvelden avsluttes med middag og ølsmaking på The Bank.

Søndag

Vi ligger litt frempå, og tar først avgårde fra hotellet ved ti-tiden. Første post på dagens program er omvisning på Jiseoh Holt Brewery. Vi fortsetter så på "The real ale trail" med tog. Alle pubene som blir besøkt ligger bare et steinkast fra de forskjellige jernbanestasjoene. Lunsjen blir på Station Buffet Bar i Stayleybridge. I seks tida er vi tilbake på hotellet og tar en kort hvil før det blir middag og ølsmaking på The Marble Arch. Kvelden avsluttes i Northern Quarters.

Mandag

Det samme i dag. Vi setter kursen mot Beermouth i Tib Street. Her blir det både kjøp av flasker og smaking av øl. Et par timer senere blir det omvisning på Cloudwater bryggeriet. Lunsj blir i eget rom på Sawyers Arma. Her blir det et innledende foredrag om pubene i Manchester, av lokal pubskribent, som er forfatter av en bok om pub'ene i Manchester. Han blir også med videre på en pubrunde til historiske puber i Manchester. Vi tar en hvil på hotellet før kvelden avsluttes på Bundobust, hvor det blir middag og ølsmaking.

Tirsdag

I dag blir det heimreise. Transport til flyplassen.

Det vil kunne bli forandringer i programmet.

Oktober 2018
Endelig dato og pris kommer snart.

Innhold og program er ikke helt klart enda, og det vil derfor kunne forekomme mindre endringer.

 

 

Inkludert i turen er:

  • Flyreise til og frå Manchester

  • 3 hotellovernattinger med frokost på sentralt beliggende hotell.

  • Lunsj og middag torsdag, fredag og lørdag, med en pint til hvert måltid.

  • En halvpint på hver pub på programmet.

  • Transport til og fra flyplass. 

  • Utflukt med tog.

  • Foredrag av lokale pub- og ølskribent(er)

  • Boka "Manchester Pubs - The stories behind the doors" 

REISELEDER

Reiseleder på turen vil være Egil Ovesen. Egil Ovesen har hatt en brennende ølinteresse siden studiedagene i Manchester på siste halvdel av 90-tallet. Han starta med å brygge øl i 2008, og fra NM i hjemme-brygging har han 

bak seg andreplasser i klassen for porter og stout (2010) og for belgisk ale (2012). Like lenge har han oppsøkt Europas ølhovedsteder, og han stor entusiasme og formidlingsglede over hva som er å finne her. Egil er på www.ratebeer.com som Holmen2 , med ratinger av over 3.500 øl fra 1.100 bryggerier og 98 land.

A-Reiser AS

Kontor: Strandkaien 61, 4005 Stavanger

Postadresse: Eiganesveien 174, 4009 Stavanger

Mail: post@areiser.no

Tlf.: 900 26 705

  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon