Tsjekkisk ølkultur i Praha
En historisk reise i øl og bryggerikunst
1/8

Den Tsjekkiske hovedstaden er for de fleste av oss mest kjent for sine vakre og imponerende bygninger, som representerer forskjellige stilarter.

 

Men Tsjekkia er også arnestedet for den mest utbredte ølstilen i verden i dag; Pilsneren. Forutsetningene for å kunne brygge godt øl er rikelig tilstede. Vann med lavt kalkinnhold, kanskje verdens beste humle-Zatec og den legendariske malten fra Haná. Tsjekkia er hjemstedet til noen av Europas eldste bryggerier, noen av verdens første humlefarmer, bryggejournaler med mer. Ingen overraskelse at Tsjekkerne har det største ølforbruk pr.capita  i verden– 142 liter i 2015….

 

På denne turen skal vi oppleve historie, få ett innblikk i moderne Tsjekkisk ølkultur via lokale Tsjekkiske ølkjennere, utforske noen av Prahas 30 mikrobryggerier, vi skal drikke øl på tradisjonsrike puber, moderne multitap puber, og kanskje noen riktig originale noen….

 

Vaclav Havel sa det slik: I suppose that drinking beer in pubs has got a good influence on the behaviour of Czech society, because beer contains less alcohol than, for example, wine,vodka or whisky and therefore people`s political chat in pubs is less crazy.

Lørdag

Fly til Praha.Vi hentes av buss på flyplassen og drar direkte til vårt hotell EA Hotel Tosca ved Namesti Miru. Etter å ha sjekket inn tar vi trikken eller spaserer til vårt første bryggeri, Vinohradsky Pivovar, hvor vi inntar lunsj og får smake på noen av ølene som brygges på stedet. Etter lunsj vil Evan Rail holde et foredrag om tsjekkisk øl og bryggerihistorie. Det blir litt tid til å rusle litt rundt i sentrum før vi tar avgårde til vårt andre mikrobryggeri Jihomestsky Pivoar, i utkanten av Praha. Her blir det middag og rikelig anledning til å smake  bryggeriets mange ølsorter.

Søndag

Vi starter dagen med en tur på Malá Strana, også kalt Lillesiden. Vi starter med en 30 minutters trikketur, hvor vi får god anledning til å bli nærmere kjent med Praha. Turen tar oss gjennom sentrum, over elven Vltava, gjennom pittoreske torg før turen ender over slottsområdet. Herfra er det en 5 min. spasertur til Klasterni Pivovar Strahov, som kan spores tilbake til 1400 tallet og er et av Prahas beste mikrobryggerier. Vi smaker på noen av standardtypene, og kanskje har de et sesong-øl til oss? Etterpå vandrer vi nedover mot Vltava. På turen tar vi tid til små sjarmerende skjenkesteder som ikke alltid er like lette å finne for "vanlige turister", mens vi får med oss en av Prahas vakreste bydeler.

Etter lunsj på Pivovarsky Klub som er kjent for sitt rikholdige utvalg ølsorter, tar vi metroen en stasjon, før vi begynner vandringen mot Zizkov. Dette er bydelen med den største tettheten av puber i Praha. Vi tar sikte mot TV-tårnet, og sørger selvfølgelig for noen utvalgte pitstop på veien mens vi nyter utsikten over Praha. Vi ender opp ved Metroen hvor hotellet vårt bare er en stopp herfra.  

Om kvelden besøker vi restauranten Kulovy Blesk som har en spennende og rikholdig meny både for mat og øl.

Mandag

I dag blir det heldagsutflukt med buss og vår guide for dagen, Max Bahnson. Han er en kjent ølblogger og Pivni Filosof, som kan oversettes til ølfilosof på norsk. Vi kjører først til Kostelec hvor vi skal besøke  Cernokostelecky Pivovar som akkurat er ferdig restaurert. Dette er et bryggeri med aner helt tilbake til  1489 da Henry Kostelec fikk noen rettigheter og privilegier, som inkluderte retten til å brygge øl. Vi får en omvisning og smaker på bryggeriets stolthet før vi inntar lunsj og setter kurset mot Praha. Her besøker vi Pivovar Uhrineves som er et annet bryggeri med en stolt og lang historie for ølbrygging. Deler av bryggeriet her er fortsatt under restaurering, og vi får en interessant og smaksrik omvisning sammen med vår fantastiske ølkjenner og guide.

Tirsdag

Frokost og utsjekk fra hotellet. Avreise til flyplassen i henhold til flyavgang.

Settes opp på forespørsel.

Følgende er inkludert:

 •     Flybillett Stavanger Praha

 •     Hotellovernatting med frokost

 •     Lunsj torsdag, utflukt fredag

 •     Øl smaking ved velkomstlunsj  torsdag.

 •     All lokaltansport.

 •     Reiseleder under hele turen.

 •     Foredrag om ølbrygging.

 

Følgende er ikke inkludert:

 • Alt som ikke spesifikt er oppgitt som inkludert ovenfor.

 • Eventuelle flytilknytninger og transport i forbindelse med dette,utover direkteflyving til Praha.

 • Prisnivået er imidlertid ganske så hyggelig i Praha

 • Det tas forbehold om endringer i programmet.


Reisens pris er basert på en erfaringsmessig snittpris på fly på kr. 2.600, som du aksepterer ved påmelding. For å få et best mulig utbytte for de reisende er turen begrenset til 25 deltakere, og fly vil bli bestilt når vi kjenner antall reisende, og deres avgangsflyplass. Totalprisen vil dermed kunne variere med endelig flypris. Dersom reisen blir dyrere enn oppgitt pris, vil du få muligheten til å akseptere eller trekke deg. Totalpris vil bli redusert tilsvarende dersom flypris blir rimeligere enn beregnet snittpris.
Det kan også avtales at reisende selv ordner med transport til Praha.

Odd Gunnar Jensen fra Sandnes har opparbeidet seg et solid nettverk etter uttallige turer til Praha med ølkultur og bryggerier i sentrum. Som reiseleder vil han derfor kunne bidra til en innholdsrik tur for de som er interessert i øl, brygging og ikke minst nye spennende ølsmaker.