top of page

Rogaland og sørvestlandet. 

Rogaland er et kystfylke og ligger helt sørvest i landet. Fylket strekker seg fra Haugesund i nord til Egersund i sør. Fylket er i praksis delt i to av Boknafjorden. På nordsiden finner vi Haugesund, på sørsiden Stavanger, Sandnes og Egersund. Vi deler gjerne fylket inn i Haugalandet og Ryfylke i nord og øst, Dalane i sør og Jæren med sitt flate kystlandskap i midten. 

 

Største byen er Stavanger som er Norges fjerde største by. Selv om kommunen er stor i areal, oppleves selve bykjernen som ganske liten og trivelig. I sommerhalvåret finner vi et yrende folkeliv med et stort antall serveringssteder, både ute og inne. Siste tillegg i så måte er Fargegata, en gate med gammel bebyggelse malt i friske farger. Her ligger serveringssteder i lett blanding med små nisjebutikker. Absolutt en plass å sette seg ned og nyte god mat og drikke.

Gamle Stavanger, også kalt Straen,, ligger på vestsiden av Vågen. Det er Stavangers eldste boligområde og består av 173 trehus oppført på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800 tallet. Karakteristisk for stedet er små hvitmalte hus og trange gater. Dette er et populært område å bo i, 

Litt utfor byen finner vi monumentet Sverd i fjell, til minne om slaget i Hafrsfjord i 872.

Haugesund er byen i nordfylket, helt ute mot Nordsjøen. Haugesund er kjent for sine festivaler; Sildajazz i august og Filmfestivalen et par uker senere. Her finner vi også riksmonumentet Haraldshaugen, hvor man tror Harald Hårfagre er gravlagt. Men det er en viss usikkerhet om dette stemmer.

Vest og sør for Haugesund ligger Karmøy. Sundet mellom fastlandet og Karmøy var i gamle dager seilingsled når skip skulle nordover langs kysten. Veien mot nord - nordvegen. Det spekuleres i om dette er opphavet til navnet Norway. På Karmøy finner vi Avaldsnes med en gammel kirke og en restaurert kongsgård der blant andre Harald Hårfagre hadde en av sine faste kongsgårder. Omtrent i samme område finner vi Vignes hvor det tidligere var kobbergruver. Kobber herfra er brukt til å kle Frihetsgudinnen i New York. Helt sør på Karmøy finner vi Skudeneshavn, en gammel godt bevart trehusbebyggelse. Historien går tilbake til fiskerier og seilskutetida på 1800-tallet. Ble etter en kåring i NRKs Sommeråpent status som Norges sommerby 2004.

bottom of page