April 28, 2017

Please reload

Siste innlegg

Černokostelecký pivovar

August 9, 2017

1/8
Please reload

Utvalgt innlegg

Kjekt å vite om Iran

February 17, 2017

Ikke bare ørken og goldt landskap
Kun noen få timer unna hovedstaden Tehran mot Alborzfjellene finnes flotte skisteder som greit matcher det en er vant til på våre breddegrader.
De to viktigste skistedene er Dizin og Shemshak. Dizin er det største, og på 2650 m.o.h. ligger det høyere enn Europas høyeste skisted. Shemshak ligger litt lavere, men løypene er brattere og mer utfordrende – perfekt for snowboardere og mer erfarne skifolk.
Her finner en også midtøstens høyeste fjell Damavand som rager hele 5671 moh. som opprinnelig er en utslokt vulkan.

Verdens dyreste krydder
Iran er verdens største eksportør av safran og produserer ca. 90% av dette meget verdifulle krydder, som kan koste opp mot 500 kr. pr. gram. Dette er en over 3000 år gammel tradisjon og safran kan dermed være mer verdifull enn mange edle metaller.

Ellers kommer den aller sjeldneste og dyreste kaviartypen også fra Iran. Almaskaviar, fra eggene til 60 til 100 år gammel belugafisk, kan bli solgt for utrolige 250 000 kr per kilo!


Verdens eldste vindmøller som fortsatt produserer
Allerede rundt år 500-900 e.kr. ble praktiske vindmøller oppfunnet i det østlige Persia.

 

 

 

I Nashtifan, en vindfull by nær grensen til Afghanistan, har disse horisontale vindmøllene bygd av leire, strå og tre blitt brukt i århundrer – og noen av dem er fortsatt fullt fungerende den dag i dag!

 

 

Et av verdens mest "ungdommelige" land
Rundt 60% av landets befolkning er under 30 år, og de fleste er velutdannet. Iran har f.eks. verdens høyeste andel av kvinnelige ingeniører.

 

 

Den urbane hinderløype aktiviteten Parkour er veldig populær hos de unge, og selv om jentene må være litt mer diskre er de også aktive i små klubber eller i en av landets mange parker.

 

 

Jakten på den perfekte nesen
Hijab kleskodens begrensninger har også ført til en annen Iransk kuriositet. Iran har verdens høyeste andel nesekirurgi pr. innbygger. I tillegg til fysisk skjønnhet, er dette også et tegn på rikdom og sosial status.

 

Del på Facebook
Please reload

Følg oss
Søk etter tags
Please reload

Arkiv
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square

A-Reiser AS

Kontor: Strandkaien 61, 4005 Stavanger

Postadresse: Eiganesveien 174, 4009 Stavanger

Mail: post@areiser.no

Tlf.: 900 26 705

  • Facebook Social Icon
  • Pinterest Social Icon