top of page

Gdansk - en av Polens vakreste byer


Gdansk havn med Metlawa

Gdansk ved Østersjøen er en av Polens vakreste byer og har spilt viktige roller i historien, spesielt i det 20. århundre. Her startet 2. verdenskrig i 1939. Voldsomme kamper ved slutten av annen verdenskrig utslettet nesten hele sentrum, men omfattende gjenoppbygging etter krigen har gjenskapt mye av den gamle bygningsmassen tilbake til Hansaforbundets prakt. Rådhuset fra det 14. århundret huser byens historiske museum.

Her ble også arbeiderbevegelsen Solidaritet grunnlagt i 1980, noe som var med på å gjøre slutt på den kommunistiske dominansen i Øst-Europa. Elektrikeren og fagforeningsaktivisten Leck Walesa var forkjemperen her. Han ble senere president i Polen i 1990.

Gdańsk, også kjent under sitt tyske navn Danzig. Gdansk er Polens sjette største by. Gdańsk er et viktig kulturelt og vitenskapelig sentrum og et betydelig transport- knutepunkt i det nordlige Polen. Byen ligger ved elven Motławas utløp til Wisła ved Gdańskbukten. Sammen med de to byene Gdynia og Sopot danner den storbyområdet Trippelbyen.

"Byen ligner en fargeglad variant av Amsterdam med Hansa-bebyggelse langs trivelige gater og elver", skriver journalist Mona Langset i VG 14.05.2015.

Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page