top of page

Tsjekkia, pilsens vugge

Tar en bort ølet fra en tsjekker så kødder en definitivt med folkesjela i Tsjekkia. Her i landet er kanskje øl enda viktigere for folk, enn vin er for franskmenn.

Allerede i 995 ble det brygget øl av munkene på klosteret Brevnov. Dette ble imidlertid en heller lunken suksess, og det ble først fart i sakene da 260 borgere i byen Plzen fikk rett til å brygge og selge øl i eget hus. Dette skjedd under kong Vaclav i 1295, mens storkeiser Karl IV på 1300 tallet viste prov på kommersiell teft ved å stoppe eksporten av humle. Han ville heller produsere ferdige produkter for eksport, enn råvarer.

Det har blitt utkjempet mange kamper og slag om retten til å brygge øl, og på 1500 tallet ble det seier til de frie borgerne over aristokratiet. Noe som resulterte i et stort antall bryggerier.

Selv om det ble brygget øl over nærmest talt en lav sko i landet, sto imidlertid kvaliteten på brygget til stryk. Dette eskalerte og i byen Plzen i Bøhmen resulterte det i en krise i 1838, hvor innbyggerne rett og slett startet en revolusjon og tømte 36 fat med øl i rennesteinen i byens torg. Som et resultat av dette organiserte de sammen et felles «borgerbryggeri», og i 1842 hentet de den kjente tyske bryggeren Josef Groll til bryggeriet. Ved hjelp av solide tsjekkiske råvarer og importert gjær fra Bayern brygget Groll noe som faktisk aldri var gjort før. Nemlig et lyst lagerøl, som med sin karakteristiske lette smak har etablert seg som det desidert mest solgte ølet i verden. Og selv om mange nok vil si at dette ikke bare har vært til det beste for øl, er fortsatt tsjekkisk pils en førsteklasses drikk. Pilsner Urquell brygges visstnok etter samme orginaloppskrift, og det er nok riktig å si at det er et klart smaksriktig skille mellom tsjekkisk pils og annen pils.

Bli med å opplev Tsjekkisk ølkultur i Praha..

Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page